1920x650 Banner lijnbaan
blocked divider

Vervangen kademuren met behoud bomen

Sociale innovatie heeft geleidt tot productinnovatie én andersom.

Een innovatief product of proces toepassen in een publieke omgeving is niet vanzelfsprekend. De risico’s die een nieuw product of proces heeft moeten goed in kaart worden gebracht en mogen geen invloed hebben op de kwaliteit van het object, ook in de verre toekomst. Dit maakt opdrachtgevers die verantwoordelijk zijn voor dit functioneren huiverig om innovatieve producten of processen toe te laten binnen hun areaal.

Het ontwikkelen van nieuwe producten en processen door marktpartijen kost geld, veel geld. Zonder uitzicht op het kunnen terugverdienen van dergelijke grote investeringen is het voor marktpartijen lastig te verantwoorden om te investeren in innovatie. Daarnaast, waar moet je testen? Sluit de testlocatie wel aan op de toekomstige klant/opdrachtgever? Veelbelovende innovaties blijven om deze reden op de plank liggen.

De gemeente Den Haag heeft deze twee grote barrières geslecht door op een totaal andere wijze dergelijke innovaties aan te vliegen: Bouwteam 3.0 genaamd.

LijnbaanDenHaag 01
LijnbaanDenHaag 02

Boombehoud

In veel gemeenten staan bomen met een monumentale uitstraling. Ze bepalen in grote mate het aanzicht van een stad. Langs vele grachten in Den Haag staan dergelijke mooie bomen. Tot op heden worden bij vervanging van de kademuren de bomen verplaatst of in zijn geheel gekapt. Dat laatste leidt terecht tot veel weerstand bij bewoners en andere belanghebbenden. Kan dit niet anders?

Oplossingen

Er zijn veel mogelijkheden om kademuren te bouwen. Een scan van deze technieken leidt naar de oplossing van Urban Innovations. Een samenwerking van Van Gelder en Gebr. De Koning. Zij hebben een innovatie methode (product en proces) in huis om kademuren te bouwen mét boombehoud. Door buizen direct door de bestaande kademuur heen te boren blijft de grond waar de bomen in staan stabiel. De boormachine beweegt zich over de reeds geboorde buizen heen. Er is geen hulpwerk nodig, er is maar weinig ruimte nodig om de werkzaamheden uit te voeren. Over de buizen heen wordt een constructie aanbracht waarop metselwerk wordt aangebracht. De totale constructie is zeer smal waardoor de wortels van de bomen minimaal beschadigen. Het materieel is elektrisch aangedreven en kan op een accu worden aangesloten waardoor de werkzaamheden emissieloos kunnen worden uitgevoerd. Het betreft een veelbelovende techniek die nog niet in Nederland is toegepast.

Samenwerking

De gemeente Den Haag wil graag de methode van Urban Innovations toetsen, maar hoe pak je dit aan? Hoe schat je de risico’s van een dergelijke methode in? Hoe bepaal je de levensduur? Hoe worden de kosten verdeeld? Waar en hoe ga je deze methode toetsen? Maar vooral, hoe ga je dit organiseren?

De oplossing is gevonden in een bouwteam 3.0 oplossing; een bouwteamvorm waarbij op basis van gezamenlijke input, met ook op de projectdoelen, een samenwerkingscontract is opgesteld. Het uitgangspunt is dat de kennis wordt gedeeld, gezamenlijk de risico’s worden ingeschat, de maatregelen vorm worden gegeven en het ontwerp opgesteld. In het bouwteam worden de taken verdeeld op basis van invloed; wie heeft het meeste invloed op de uitkomst. Daarbij loopt het bouwteam door tot in de realisatiefase, waarbij onvoorziene zaken worden opgepakt door het in takt zijnde team. Geen inmiddels populair 2 fasen contract dus, maar een geïntegreerde realisatiefase.

LijnbaanDenHaag 03

Resultaat

Een groot voordeel van deze samenwerkingsmethode is kennisdeling waardoor de kennis in beide organisaties toeneemt, het gebruik van de sterke kanten van ieder organisatie, de mate van invloed op het ontwerp door beide partijen en de grote mate van de snelheid van innoveren door gezamenlijke detecteren van risico’s en het beheersen daarvan. Het ontwerp en realisatie van dit innovatief product en bouwproces heeft binnen .. maanden plaatsgevonden. Andere samenwerkingsmodellen komen tot veel langere doorlooptijden.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.

Nog meer interessante onderwerpen:

gkracht 1000x500 1

Innovatiepartnerschap kademuren Amsterdam

G-Kracht is een samenwerking tussen Gebr. De Koning, Van Gelder en Giken. Met elkaar is een innovatieve werkwijze ontwikkeld die het vernieuwen van binnenstedelijke kademuren mogelijk maakt.

Stenendijk Hasselt 2 1000x500 1

Emissieloos

Bouwen

Verduurzaming van het bouwproces is noodzakelijk om de gestelde klimaatdoelen in 2030 te behalen. Lees hier alles over de mogelijkheden en belemmeringen van emissieloos funderen.

Rondleiding 1000x500 1

Rondleiding
projectlocatie

Regelmatig organiseren wij interessante rondleidingen op één van onze projecten. Meld je aan via onderstaande link en je wordt automatisch uitgenodigd zodra een nieuwe rondleiding gepland staat.