Project Description

OPHAALBRUG – BERG EN BROEKSE VERLAAT

Vervanging ophaalbrug

logo gemeente rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

logo ksm gdk

Hoofdaannemer

Bouwcombinatie Gebr. de Koning – KSM

civiele betonwerken
waterbouwkundige werken

Project omschrijving

Foto album

De Berg en Broeksebrug is een stalen ophaalbrug in Rotterdam, deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. De brug ligt pal naast de sluis Berg en Broekse Verlaat, welke een verbinding vormt tussen de rivier de Rotte en de Bergse Voorplas. De bestaande brug verkeerde in zeer slechte staat en diende te worden vervangen. Bouwcombinatie Gebr. De Koning – Knook Staal- en Machinebouw heeft deze werkzaamheden in opdracht van de gemeente Rotterdam uitgevoerd.

Onze werkzaamheden

Voordat de bestaande brug kon worden gesloopt, diende er een stukje verderop een tijdelijke hulpbrug te worden aangelegd om gedurende de bouwwerkzaamheden het verkeer over om te kunnen leiden. Om de overlast voor de omgeving te minimaliseren, is  de brug gebouwd op een fundering van pontons (i.p.v. stalen buispalen), welke op de bodem van de watergang zijn afgelaten. De rest van de hulpbrug is opgebouwd stalen binten en houten draglineschotten, met daarop geleidebarriërs, leuningwerk en een slijtlaag.

De nieuwe brug is gefundeerd op schroefinjectiepalen, welke trillingvrij aan te brengen zijn zodat de naastgelegen sluis en woningen hiervan geen schade ondervinden. Op de paalfundering zijn prefab betonnen landhoofdplaten geplaatst, welke in de timmerwerkplaats te Papendrecht zijn vervaardigd. Vervolgens zijn de landhoofden op het werk verder afgebouwd, inclusief diverse ingestorte ankers en mantelbuizen. Na het afwerken van de landhoofden en het aanbrengen van stootplaten en asfalt, kon de stalen ophaalbrug worden opgebouwd. De complete ophaalbrug is in de fabriek geprefabriceerd en vervolgens in slechts enkele weken op locatie in elkaar gezet,  inclusief alle benodigde elektrotechnische werkzaamheden.

Meer informatie?

Heeft u vragen of ziet u mogelijkheden voor een toekomstig project?
Onze medewerkers staan voor u klaar. Stuur een email naar info@gebrdekoning.nl of bel 078 644 26 44.

  • oude brug
  • landhoofd gereed
  • hulpbrug
  • afbouwen landhoofd
  • inhijsen prefab landhoofd

De Koning Materieelverhuur

Op zoek naar damwand, graafmachines, shovels, kranen of heistellingen voor uw project?
De Koning heeft 20.192m2 damwand op voorraad en verhuurt haar materieel aan diverse partners.

Naar de Koning verhuur

Bekijk ook deze projecten