ProRail heeft op dinsdag 2 april de eerste programma-erkenning TunnelAlliantie uitgereikt aan de aannemer Gebr. De Koning. De TunnelAlliantie is een manier van samenwerken tussen drie partijen bij onderdoorgangprojecten: initiatiefnemers (vaak gemeenten en provincies), ProRail en vanaf nu ook specifiek gekwalificeerde aannemers.

tunnelalliantie programma-erkenning ProRail
Programma-erkenning TunnelAlliantie

De erkenning is voor ProRail de eerste in zijn soort. Het biedt de mogelijkheid om de meest geschikte aannemer te kiezen voor de bouw van een onderdoorgang. Doordat er niet meer met raamcontracten wordt gewerkt, is het makkelijker voor aannemers om in aanmerking te komen voor tunnelprojecten. De programma-erkenningsregeling is in januari gepubliceerd.

Samen realiseren
De bouw van een onderdoorgang kan grote lokale impact hebben. Een onderdoorgang moet voldoen aan strenge eisen. Bovendien is een onderdoorgang niet eenvoudig te bouwen, vanwege het doorgaande weg- en treinverkeer en de vaak beperkte bouwruimte. Ook is het voor een gemeente of provincie vaak een grote investering.

Het is daarom noodzakelijk dat de drie partijen intensief met elkaar samenwerken. Elke partij is leidend in de fase waarvoor zij het meest geschikt is. De andere partijen worden vroegtijdig betrokken. Zo worden werkzaamheden in één keer goed gedaan. Dat scheelt tijd en kosten.

Er zijn 45 projecten die volgens het principe van de TunnelAlliantie worden gebouwd. Daarvan vallen er 24 onder de oude regeling met raamovereenkomsten. Vier daarvan zijn inmiddels klaar. De ruim 20 overige projecten worden dus in de toekomst gerealiseerd onder de nieuwe erkenningsregeling.

Spooronderdoorgang Goes
In augustus 2018 is Gebr. De Koning gestart met de bouw van de nieuwe spooronderdoorgang in Goes. De spooronderdoorgang wordt aangelegd om de verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren. Naar verwachting kunnen alle passanten vanaf het tweede kwartaal 2020 veilig en snel onderdoor het spoor.