Op donderdag 26 juli 2018 hebben Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, Aannemersbedrijf P. van Leeuwen, Mourik, Mercon Montage en Gebr. De Koning de handtekeningen gezet onder het bouwakkoord voor de nieuwbouw van het Bezoekerscentrum in Kinderdijk. Hiermee is de bouw een feit en nemen de Alblasserwaardse ondernemers allen een deel van de bouw voor haar rekening. Gebr. De Koning bijt het spits af met de realisatie van de bouwkuip en de fundatie van het Bezoekerscentrum. Naar verwachting wordt het nieuwe Bezoekerscentrum in september 2019 in officieel gebruik genomen.

De start van de bouw markeert het einde van een traject dat voorzichtig werd ingezet nadat het Kinderdijkse molengebied in 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst belandde. Destijds was de conclusie al dat de huidige entree en beperkte faciliteiten niet passen bij die status.

Cees van der Vlist, directeur SWEK, “Samen bouwen wij aan deze regio en willen wij ook na de bouw samen trots zijn op het resultaat. Kinderdijk is van de wereld maar in ieder geval van ons inwoners van de Alblasserwaard.”

Het nieuwe Bezoekerscentrum wordt dé blikvanger. Dat verrijst op de plek van de huidige souvenirshop. De nieuwe entreezone, inclusief twee voetgangersbruggen, is maart volgend jaar klaar. In totaal wordt er 9 miljoen euro geïnvesteerd. Ruim de helft daarvan komt van overheden in de vorm van subsidies en leningen. Twee miljoen wordt bijeengebracht door sponsoren.