920x650 banner InnovatiepartnerschapKadeAmsterdam
blocked divider

G-Kracht

Sociale innovatie heeft geleid tot productinnovatie én andersom

De gemeente Amsterdam heeft zo’n 200 kilometer aan gefundeerde kademuurconstructies in haar areaal. De kades zijn vaak honderden jaren oud en liggen veelal in de drukke, historische binnenstad. Een deel ervan is in slechte staat en moet op korte termijn worden vervangen. Het proces om binnenstedelijke kademuren te vervangen is complex, is duur en kent een lange doorlooptijd. De huidige projecten gaan gepaard met veel hinder en overlast voor de omgeving. Samen met de drie aangesloten partners binnen het Innovatiepartnerschap Kademuren (IPK), Kade 2.020 (Van Dijk Maasland, Sweco, Bouwadviesbureau Strackee en Oosterhof Holman), Combinatie Koningsgracht (BAM en Royal HaskoningDHV) en G-Kracht (Gebr. De Koning, Van Gelder en Giken), doet de Gemeente Amsterdam iets unieks; we werken gezamenlijk aan veranderingen in de kademurenwereld die nodig zijn om de grootschalige vervangingsopgave aan te kunnen. Laat je meevoeren in ons verhaal, aan de hand van ons motto: Samen. Slimmer. Beter en Duurzamer!

GKrachtAmsterdam 01
GkrachtAmsterdam 02

SAMEN.

Bij een traditioneel project is niet veel ruimte voor marktpartijen om eigen oplossingen toe te passen. Binnen het IPK gebeurd dit wel en is dit door de partners, samen met de Gemeente Amsterdam, vanuit vertrouwen en vrijheid vormgegeven. Er is afgelopen jaren intensief en in volledige openheid met elkaar opgetrokken. Binnen het 4-partijen overleg wordt actief gecommuniceerd over knelpunten in de planning, wat is duurzaam, emissieloos bouwen, financiering van projecten, vergunningverlening, transport over water, etc.

De partners hebben een onderzoeks- & ontwikkelfase doorlopen om hun radicale innovatie te ontwikkelen en te toetsen. In de herfst van 2022, dus tijdens de InfraTech 2023, worden de ontwikkelde oplossingen toegepast in drie projecten in de binnenstad van Amsterdam. Deze pilots tonen aan dat een oplossingen een beter alternatief zijn voor de traditionele bouwwijze, omdat de innovatieve aanpak sneller, met minder hinder, duurzamer en goedkoper is. Als de pilots succesvol verlopen, wordt met alle drie de gecontracteerde marktpartijen een raamovereenkomst van 4 tot maximaal 8 jaar gesloten.

Het ontwikkelen van een radicale innovatie kost geld, veel geld! Door perspectief te bieden op een langere periode van samenwerking kunnen deze investeringen over een langere periode en meerdere projecten worden uitgesmeerd.

SLIMMER.
Elk van de partners heeft samen met de Gemeente Amsterdam een innovatief product en uitvoeringstechniek ontwikkeld. De kenmerken zijn verschillend. Zo kan de ene techniek naar verwachting beter omgaan met bomen dan de andere en past de ene techniek beter bij een smalle gracht. Door uit meerdere producten en uitvoeringswijzen te kunnen kiezen is er altijd een oplossing die goed bij de kenmerken van de omgeving past. Door deze insteek te hanteren bij de toewijzing van projecten zal veel schade en hinder worden voorkomen en worden de werkzaamheden sneller uitgevoerd. De eerder genoemde pilots zijn bijvoorbeeld verdeeld door te kijken naar de kenmerken van de oplossingen die het beste passen bij de kenmerken van de omgeving.

BETER.
De Gemeente Amsterdam heeft grote ambities: De partners moeten op grote schaal sneller, met minder hinder, duurzamer en goedkoper de kademuren gaan vervangen. De innovaties zijn breed toepasbaar, flexibel met oog op toekomstig gebruik en klimaatbestendig. Zo werken we met de markt aan de kademuur van de toekomst. Beter gaat niet alleen over de effecten die we teweeg willen brengen. Beter gaat ook over onszelf. De gemeente Amsterdam en de partners kijken ook naar waar we het bij kademuurprojecten nu en in de toekomst anders kunnen doen.

DUURZAMER.
Kennis binnen de partners, de Gemeente Amsterdam en specialisten is ingezet om de juiste materieelkeuzes te maken, materiaalbesparing te realiseren en de juiste materiaalkeuzes te doen, met als doel geen emissies tijdens uitvoering, lage milieukosten en een circulair bouwconcept.

Elke partner heeft een product met zijn eigen kenmerken uitvoering en materiaalgebruik. Dit maakt circulair hergebruik van materialen mogelijk; de partners hebben als doel de vrijkomende materalen her te verdelen en te verwerken in de nieuwe kademuren of andere projecten.

Voor de bouw van de kademuur is veel materieel nodig. De door de partners nieuw gebouwde machines worden elektrisch en voorbereid op emissieloos werken. Met de gemeente Amsterdam en de netbeheerder worden in de toekomst energiehubs ontwikkeld die in de toekomst de projecten kunnen voorzien van voldoende elektrische energie. Op dit moment is dat, ook bij gebruik van grote accupakketten, een grote uitdaging. Er wordt door de partners samengewerkt op het gebied van emissieloos vervoer over het water.

Alle drie de partners werken aan verbetering van de innovaties, zodat meerwaarde wordt gecreëerd. Zo wordt onderzoek gedaan naar “de kademuur als energiebron”, “koppeling van kademuren en kabels en leidingen’ en “de kademuur als waterberging/buffering.

GkrachtAmsterdam 05

Samen bouwen aan de kademuren van de toekomst! Sneller, met minder hinder, duurzamer en goedkoper.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.

Nog meer interessante onderwerpen:

Stenendijk Hasselt 2 1000x500 1

Emissieloos
Bouwen

Verduurzaming van het bouwproces is noodzakelijk om de gestelde klimaatdoelen in 2030 te behalen. Lees hier alles over de mogelijkheden en belemmeringen van emissieloos funderen.

Den Haag Lijnbaan 1000x500 1

Vervangen kademuren

behoud bomen

Een kade vervangen met behoud van bomen. Urban Innovations heeft hiervoor de Gyropress techniek toegepast. Lees hier alles over onze ervaringen en hoe deze techniek in de toekomst kan worden toegepast.

Rondleiding 1000x500 1

Rondleiding
projectlocatie

Regelmatig organiseren wij interessante rondleidingen op één van onze projecten. Meld je aan via onderstaande link en je wordt automatisch uitgenodigd zodra een nieuwe rondleiding gepland staat.