In onderaanneming van BAM Infra Regionaal wordt over een trajectlengte van circa 2400 meter de bestaande betonnen oeverconstructie vervangen voor een nieuwe stalen damwand. Het project is aanbesteed door de Provincie Zuid-Holland en heeft als doelstelling om zowel de provinciale weg (N211) als de oeverconstructie CO2-neutraal op te leveren. Om dit te realiseren zijn 21 innovaties ontworpen die op het project worden toegepast.

In week 12 is er gestart met de uitvoering van de werkzaamheden. De oplevering van het werk staat gepland voor medio september. De werkzaamheden bestaan uit:

  • Het verwijderen bestaande betonnen damwand
  • Het aanbrengen van een nieuwe stalen damwand
  • Het aanbrengen van een stalen deksloof en wrijfgording van gerecycled kunststof
  • Het aanbrengen van kathodische bescherming

De stalen damwand wordt aangebracht met het onlangs aangekochte trilblok (ICE 8RFSH). Omdat het trilblok over een kantelbare klem beschikt wordt er aanzienlijk bespaart op handeling.

De damwand wordt verder afgewerkt met een kunststof wrijfgording en stalen deksloof.

Om op het project een maximale hoeveelheid CO2 te besparen wordt de damwand tegen corrosie beschermd middels kathodische bescherming. Achter de damwand worden om de 10 meter anodes geplaatst welke een hoeveelheid stroom uitzenden en daarmee potentiaalverschillen in de ondergrond opheffen. Zodoende ontstaat er nagenoeg geen corrosie en kan de damwand dus aanzienlijk lichter en met minder CO2 uitstoot geproduceerd en uitgevoerd worden.