De gemeente Sliedrecht heeft op woensdagmiddag 1 december een primeur beleefd als het gaat om duurzame technologie in de grond,- weg- en waterbouw. Op deze datum is de 100% elektrisch aangedreven Silent Piler van Gebr. de Koning in gebruik genomen. Dit is een primeur in de grond,- weg- en waterbouw.

Plaatsen van de eerste damwand
Medio november zijn de voorbereidende werkzaamheden rondom de uitbreiding begraafplaats door aannemer Gebr. De Koning gestart. Op 1 december is de 100% elektrisch aangedreven Silent Piler van Gebr. De Koning bij het plaatsen van de eerste damwand voor de uitbreiding van de begraafplaats in gebruik genomen. De Silent Piler techniek is op zich niet nieuw. Deze machine van de Japanse fabrikant Giken wandelt als het ware over zijn eigen werk en drukt de damwandplanken geheel trillingsvrij de grond in. Zo hebben omwonenden minimaal last van hinder en nagenoeg geen risico op schades.

Primeur in terugdringen CO2
Nieuw is echter wel dat de diesel-aggregaat hier vervangen is voor een accupakket wat een CO2 reductie van 100% betekent. Naast deze slimme oplossing worden er nog tal van andere CO2- besparende maatregelen genomen zoals bijvoorbeeld gebruik van eco-damwand, HVO- brandstof en gebruik van CO2 arm zand. Hierbij wordt een totale CO2 besparing bereikt van ruim 89% op het totale project. Voor het project van uitbreiding begraafplaats in Sliedrecht is een samenwerking gezocht met een tal van bedrijven uit Sliedrecht en omgeving.